Skvelé rady a nápady

Nové recepty
2012-04-13 08:59:29
Chlebík sme si piekli iba na slávnostné príl [...]
2012-04-02 15:00:31
Morčacie stehno na čiernom pive - Jednoduchá, [...]
2012-03-20 08:58:16
Ako som si kúpila rímsky hrniec, tak manželov [...]
[ Zobraziť všetky... ]

Najpredávanejšie

Skvelé rady a nápady

Pridané 2012-01-30 14:49:23 ; Čítané 29585 krát

Čo sa vždy podarí 


Zeleninové jedlá

V rímskom hrnci každú zeleninu môžeme pripraviť vo vlastnej štave. Kedže vzniknutú tekutinu nevylievame, vitamíny, minerálne látky  a aróma sa nestratí. Pri príprave 80 dkg zeleniny pridávame asi 1,2 dl tekutiny – vody alebo mäsovej polievky.

Polievky, vrstvená zelenina

V rímskom hrnci pri dusení chute jednotlivých zložiek postupne dozrievajú. Polievku môžeme nakoniec priamo v  hlinenej nádobe rozmixovať tyčovým mixérom. Ak chceme, aby nákyp alebo prekladané jedlá mali peknú kôrku, na  konci pečenia vrchnák odstránime.

Mäso, hydina a divina

Pečienka, rezne alebo kusy hydiny sa pripravujú v rímskom hrnci pomaly s pridaním cibule alebo zeleniny. Všetko zmäkne „samo od seba“ , je štavnaté a tých pár minút navyše nevadí, lebo  nič nevyschne, nestvrdne.

Ryby a plody mora

Ryba sa tiež uvarí vo vlastnej štave a zostane mimoriadne krehká a mäkká. Na prípravu väcších rýb existujú  špeciálne rímske hrnce. Ak chceme , aby na celej rybe bola chrumkavá vrstva, počas posledných 15 minút pečenia  odstránme veko.

Chlieb

V pekáči sa dá pripraviť mimoriadne chutný chlieb. Dá sa upiecť aj v obyčajnej hlinenej nádobe alebo v  špeciálnej chlebovej , bez vrchnáku. Ak pečieme bez vrchnáku, na spodok rúry položme hrncek s vodou, aby sme v  rúre zvýšili objem pary.

Záruka úspechu rímskej misy 

Rímska misa a mikrovlnná rúra

Obidve pomôcky sa dajú rozumne kombinovať. Zmrazené jedlo najprv necháme rozmraziť v mikrovlnnej rúre, a potom ho pripravíme v rímskom hrnci. Ak sa rímsky hrniec zmestí do mikrovlnnej rúry, namočenú nádobu môžeme do nej vložit, kým sa jedlo nerozmrazí, nakoniec ju dáme do rúry rozohriatej na 130°C.

Mäso so šťavou

Chudé mäso určené na pečenie zatočme do listovej zeleniny alebo ho prikryme zeleninou, takto ostane dostatočne štavnaté. Kapustu a pór treba pred prípravou trochu blanšírovať, aby boli listy mäkšie a lahšie budeme vedieť nimi pracovat.

Prílohy

Využime, že je rúra horúca a pripravme naraz aj prílohu. Recepty nájdete na našej stránke. Samozrejme, takto môžeme uvariť aj iné jedlá, napr. gratinované zemiaky.

Chudé ryby

Patria sem ryby s obsahom menej ako 1 g tuku na 10 dkg mäsa, napr. kabeljau a iné druhy tresky, morský losos, platýz, šťuka a zubáč. S obsahom menej ako 2g tuku na 10 dkg mäsa sem môžeme priradiť aj mäso pleskáča, morského ostrieža , kambaly a morského jazyka.

Dobrá predpríprava

Sýte zeleninovo-mäsité jedlá si môžeme pripraviť vopred a namočenú, naplnenú rímsku misu stačí zatočiť do vlhkej utierky. Takto nemusíme vychádzať pred hostí rovno z kuchyne.

Chrumkavé kôrky

Ak chceme mať na pripravenom pokrme chutnú chrumkavú kôru, počas posledných 15 minút pečenia odstráňme vrchnák rímskeho hrnca a bez neho dopečme jedlo alebo dajme jedlo trochu grilovať. Ak nám to diéta dovolí a hodí sa to k pripravovanému jedlu, posypme ho hrstkou syra. Nastrúhaný parmezán sa dá dobre zmiešať so strúhankou, takto získame peknú kôrku, ktorá nie je mastná.

Množstvo

Aby naša denná strava obsahovala skutočne málo tuku, musíme znížit príjem mäsa približne na 8 dkg na osobu. Hlad môžeme uťíšiť prílohami bohatými na uhlohydráty ( ryža, zemiaky, cestoviny, zelenina ) a rôznymi šalátmi.

Viac volného času

Pri varení v rímskej mise sa čas prípravy predlžuje asi o jednu tretinu ( vrátane zahrievania rúry ). Dlhší cas pečenia môžeme využit na domáce práce, na športovanie alebo oddych. Ak chceme stolovat rýchlo, v rímskom hrnci pripravme jedlo naraz s prílohou. Bez kontroly sa všetko pripraví v rúre. Po obede môžeme podávat sezónne ovocie.

Upratovanie bez námahy

Pri použití rímskeho hrnca môžete zabudnúť na ofrkanú, znečistenú, pripálenú rúru a nádoby.  Ak varíme v rímskej mise, odpadáva drhnutie nádoby a upratovanie!

 

Rýchla pomoc 

Príliš vela alebo príliš málo tekutiny

Ak počas pečenia ostalo v rímskom hrnci príliš vela tekutiny, zbytocnú štavu môžeme zliat a použit ju na prípravu polievok alebo omáčok. Ak je tekutiny málo, privedme do varu malé množstvo mäsovej polievky a touto horúcou polievkou polejme pripravované jedlo.

Pripálené zvyšky jedla

Pripálené zvyšky jedla necháme trochu dlhšie odmočiť, rímsky hrniec sa potom lahko dá očistiť vodou a drsnou kefkou.

Príliš krátky čas prípravy

Mäso sa občas neprepečie tak, akoby sme to chceli – príčinou môžu byt výkyvy teploty alebo kvalita mäsa. V takomto prípade položme vrchnák rímskeho hrnca naspäť a na dalších 20-30 minút vsunme rímsku misu do rúry. Ak je zelenina ešte príliš tvrdá, aj tú jednoducho pečme ďalej.

Charakteristický rybí zápach

Ak sa do rímskeho hrnca zažral zápach ryby, ktorú sme naposledy pripravovali, pridajme trochu octu do vody na umývanie, tým sa zápach odstráni.

Omáčka ostala príliš mastná

Stáva sa to hlavne pri príprave hydiny, ak sa pri pecení vytopí mast spod kože. Na odstránenie tuku máme viacero možností:

  • Omáčku dáme do odstranovača mastnoty. Je to kanvica, ktorá má na spodku odtok. Mast pláva na povrchu, a takto môžeme preliat nemastnú časť omáčky do inej nádoby.
  • Masť odstránime papierovou kuchynskou rolkou.
  • Omáčku necháme vychladnút a studený tuk pozbierame .

Rímska misa nebola úplne čistá

Ak rímsky hrniec po dlhšom státí zavána potuchlinou prípadne je aj plesnivá, vyvarme ju asi hodinu v rúre s octovým roztokom pri teplote 200°C. Potom ju horúcou vodou dôkladne opláchnime a vyutierajme. Obidve casti pekáča nechajme vyschnút na vzdušnom mieste.

Jedlá s nízkym obsahom tuku

Pri varení chcete použit len malé množstvo tuku? S rímskou misou to nie je problém. Každé jedlo sa v nej dá pripraviť bez pridania tuku. Tuk je síce významné dochucovadlo, ale chuť pokrmov sa dá spestriť a vyzdvihnút aj použitím korenín a byliniek a ich premyslenou kombináciou. Na zdokonalenie chuti a na uvolnenie vitamínov rozpustných v tukoch môžeme pridať do hotového jedla trochu masla alebo olivového oleja.

 


NajNakup.sk - Objavte najlepšie ceny na slovenskom internete.Pricemania.ske-Shop, Online obchod
Designed & Developed by Acco-webdev